Εντυπάκι-πρόγραμμα του 7ου Φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντερ

Φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντέρ; 4 χρόνια μετά το τελευταίο; Μα καλά, ό,τι θυμούνται χαίρονται εκεί στην Υφανέτ;

Η αλήθεια είναι ότι το timing κάθε άλλο παρά φιλόξενο είναι για φεστιβάλ, συναντήσεις, δημιουργικές αντιστάσεις εν γένει. Όταν ο πατριωτικός εσμός ξεχύνεται στην πόλη, επιτίθεται σε καταλήψεις και προσπαθεί να ρυθμίσει το δημόσιο διάλογο, ίσως οι πρώτες, αυθόρμητες σκέψεις και κινήσεις είναι το πώς θα οργανώσεις πιο αποτελεσματικά την άμυνα σου, πώς θα αφιερωθείς «ψυχή τε και σώματι» στην αντιμετώπιση του εθνικιστικού φαινομένου και πώς θα καταφέρεις να διεκδικήσεις το δημόσιο χώρο από φασίστες κι εθνικιστές. Δεν υποτιμούμε τη σημασία των παραπάνω κινήσεων, το αντίθετο μάλιστα. Τα θεωρούμε ως τα απαραίτητα βήματα ώστε με υπομονή κι επιμονή να μπορέσουμε να βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι στη διάβρωση αυτού που λέγεται «εθνική ιδεολογία», των κοινοτήτων που συγκροτεί και των φαντασιώσεων που καλλιεργεί γύρω μας. Ωστόσο, ένα ακόμη αναπόσπαστο στοιχείο της κίνησης αυτής, θεωρούμε ότι είναι και η ανάπτυξη μίας κοινωνικής δυναμικής που μπορεί και θέλει να εκφραστεί δημιουργικά μέσα σε καταλήψεις και αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, μακριά από εμπορευματικές λογικές και κάθε είδους διαμεσολάβηση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουμε και το φετινό, 7ο στη σειρά, φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντέρ της Φάμπρικα Υφανέτ.

Δεν ξέρουμε αν έχετε πάει στο «άλλο», το «κανονικό» φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Εμείς, πάντως, πήγαμε, και πολλά πράγματα μας έκαναν εντύπωση: μας έκανε εντύπωση η όρεξη των πάντα χαμογελαστών, μα άμισθων, εθελοντών (ως γνωστόν η τέχνη είναι ένα ευγενές άθλημα που δεν μπορεί να ασχοληθεί με λεφτά, μισθούς και άλλα τέτοια πεζά πράγματα…), τα εισιτήρια που πρέπει να πληρώσεις για να δεις ένα «αγωνιστικό» ντοκιμαντέρ για τη λιτότητα και τις πολιτικές του χρέους (χμ… στο ζήτημα του εισιτηρίου η τέχνη ξεπέφτει λιγουλάκι και ζητάει κάνα δίφραγκο), το πόσο εύκολα μπορείς να συγκινηθείς με μία θεματική κι αμέσως μετά να νιώσεις εντελώς ανήμπορος για το τι μπορείς να κάνεις γι’ αυτό, γιατί φεύγεις από τη σκοτεινή αίθουσα χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να συζητήσεις, να ανταλλάξεις μία άποψη, να διαφωνήσεις με αυτό που είδες.

Επειδή, όμως, η γκρίνια δεν έβγαλε ποτέ πουθενά, αποφασίσαμε ότι αν δεν μας «κάνει» ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ τίγκα στους χορηγούς, τα τιμώμενα πρόσωπα, τα φλας των φωτογράφων και των σεκιουριτάδων που σε κοιτάνε με μισό μάτι, τότε πρέπει να «εφεύρουμε» ένα δικό μας! Ένα φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντέρ, λοιπόν, το οποίο θα διοργανώσουμε εμείς για εμάς τους ίδιους, χωρίς να περιμένουμε κανένα καλοθελητή να κάνει τη βρώμικη δουλειά. Θα «απαλλοτριώσουμε» τα ντοκιμαντέρ που θέλουμε, θα ξενυχτήσουμε μεταφράζοντας τους (τίγκα στα λάθη…) υπότιτλους που βρήκαμε, θα σπαζοκεφαλιάσουμε ώστε να βγει μία όμορφη εισήγηση, θα τσακωθούμε μεταξύ μας για να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που να μας βολεύει όλες και όλους, θα ψάξουμε και θα βρούμε συντρόφους και συντρόφισσες που θέλουν να συνεισφέρουν με τις ιδέες ή τα δημιουργήματα τους, θα κολλήσουμε την αφίσα μέσα στο κρύο και το αγιάζι και… η συνέχεια επί της οθόνης!

 

Παρασκευή :

18:00
Amu Khayat
37′ (Alireza Karimi, 2017)
Ένα ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε να δημιουργείται στο Ιράν και ακολούθησε τον δημιουργό του στο προσφυγικό του ταξίδι στη Μυτιλήνη.
[Φαρσί γλώσσα/ελληνικοί υπότιτλοι]

20:00
O λόγος
των τρελών ενάντια στον λόγο των λογικών
104′ (2017)
Mια ταινία που δημιουργήθηκε από την πολιτική συνέλευση της κατάληψης Παπουτσάδικo
(ΧαΪδάρι).
[Ελληνική γλώσσα/αγγλικοί υπότιτλοι]

Friday:

18:00
Amu Khayat
37′ (Alireza Karimi, 2017)
A documentary that started at Iran and follow its creator in his border crossing to Mytilini. [Farsi language/greek subtitles]

20:00
The words of the “mad” against the words of “logic”
104′ (2017)
A film created by the political assembly of Papoytsadiko squat (Chaidari, Athens).

[Greek language/ English subtiles]

Σάββατο:

20:00
Turkey on
the Edge
53′(Ιmre Azem, 2017)

Οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στην Τουρκία από την εποχή της εξέργσης του Γκεζί και μετά.
[Τούρκικη γλώσσα/ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι]

+ dj set

Saturday:

20:00
Turkey on
the Edge
53′(Ιmre Azem, 2017)

The political and social changes in Turkey, from the Gezi revolt period and after.

[Turkish language/ greek and english subtitles]

+ dj set

Κυριακή:

18:00
Trying It at Home
47′(2014)
Μία ματιά στην DIY- punk σκηνή των ΗΠΑ μέσα απο συντεντεύξεις μουσικών του 2000.
[Αγγλική γλώσσα/ελληνικοί υπότιτλοι]

20:00
The day the country died
92′ (2007)
Η anarcho-punk σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου τη δεκαετία του ’80.
[Αγγλική γλώσσα/ελληνικοί υπότιτλοι]

+ punk/
crust/ hardcore βραδιά

Sunday:

18:00
Trying It at Home
47′(2014)

A look at the DIY-punk music scene of the USA through interviews of
musicians active in the 2000s.
[English language/greek subtitles]
20:00
The day the country died 92′(2007)
A documentary about the U.K. anarcho-punk scene in the 80’s.

[English language /greek subtitles]
+ punk/
crust/
hardcore
night

έντυπο-πρόγραμμα του φεστιβάλ σε μορφή pdf

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *