Λευτεριά στους 21 του Harmanli! | Αναβολή της δίκης της 5ης Ιουνίου

Πανό μέσα στην δικαστική αίθουσα, “Λευτεριά στους 21 του Harmanli.”

Χθες, την Τρίτη 5 Ιουνίου η δίκη ενάντια στους 21 του Harmanli αναβλήθηκε ξανά. Όπως και την τελευταία φορά, 10 από τους 21 κατηγορούμενους μετανάστες ήταν παρόντες. Η εκδίκαση ξεκίνησε με την παρουσία τριών ανθρώπων που βρέθηκαν στη δίκη προκείμενου να δείξουν την υποστήριξη τους στους μετανάστες.¹ Τοποθέτησαν ένα πλακάτ που έγραφε τη λέξη “Azadi” ( η λέξη “ελευθερία” σε πολλές αραβικές γλώσσες και ένα πανό προς στήριξη όλων των κατηγορούμενων, το οποίο έγραφε “Λευτεριά στους 21 μεταναστές του Harmanli” στη Βουλγαρική γλώσσα. Αποβλήθηκαν και οι τρεις από τη δικαστική αίθουσα. Στη συνέχεια ο δικαστής διέκοψε απότομα έναν μετανάστη την ώρα που ευχαριστούσε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν. Τους/τις αλληλέγγυους/ες τους/τις ακολούθησαν δημοσιογράφοι, ζητώντας να τους πάρουν συνέντευξη. Αυτοί απάντησαν ότι δεν άνηκαν σε κάποια οργάνωση αλλά ότι ήταν απλά άνθρωποι που ήρθαν να δηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες.

Δεν υπήρχαν αντιπρόσωποι καμίας Μη Κυβερνητικής ή άλλης οργάνωσης στο δικαστήριο.

Επιπλέον οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν καν να αναπαράγουν τα συνθήματα στο πανό σωστά. Όλες οι ανταποκρίσεις από τη δίκη σημειώναν ότι οι αλληλέγγυοι ήταν ξένοι και δεν μιλούσαν όλοι τους Βουλγάρικα. Στη συνέχεια ένας δημοσιογράφος προσπάθησε να ακυρώσει την υποστήριξη των αλληλέγγυων, κάνοντας μία ερώτηση σχετικά με τους τραυματισμούς που είχαν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια της ταραχής. Ένας από αυτούς απάντησε, ότι ένα 15χρόνο αγόρι βρισκόταν σε κώμα εξαιτίας της αστυνομικής βίας μετά από τις ταραχές και ότι κανένας αστυνομικός δεν τέθηκε υπό έρευνα ή κατηγορήθηκε για αυτό.

Η εκδίκαση συνεχίστηκε με τους 2 από τους 10 μετανάστες να διαφωνούν με την άμεση έναρξη της δίκης. Επιπλέον όλες οι δηλώσεις των δικηγόρων τίθονταν ενάντια στο να αρχίσει η δίκη – λέγοντας ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την αρχή της έρευνας για τους 11 μετανάστες που αγνοούνται. Η δίκη αναβλήθηκε μέχρι τις 7 Αυγούστου του 2018, στις 13:30 στο τοπικό δικαστήριο του Harmanli.

Κάποιοι από τους μετανάστες ανάφεραν στα μέσα μαζική ενημέρωσης ότι δεν ήταν ένοχοι και ότι ποτέ δεν θα δηλώσουν ένοχοι, ακόμα και αν τους “ρίξουν” 10 χρόνια φυλάκιση.

Οι μετανάστες του Harmanli είναι αναγκασμένοι να αγωνιστούν μόνοι τους ενάντια στο μηχανισμό του κράτους (καθώς οι δημόσιοι δικηγόροι τους δείχνουν να μην προσφέρουν καμία βοήθεια). Αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση αδικίας. Παρόμοιες δίκες έχουν συμβεί στην Ουγγαρία ( the Roszke 11) και στην Ελλάδα (οι 35 της Μόρια, οι 8 της Πέτρου Ράλλη). Όλα αυτά είναι παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη-Φρούριο εξευτελίζει, ταπεινώνει και καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων.

Οι άνθρωποι που γράφουμε σε αυτό το blog, πάντα θα στεκόμαστε μαζί με τους μετανάστες και ενάντια σε κράτος, αστυνομία και φυλακές.

Κάνουμε κάλεσμα για περισσότερες δράσεις για την στήριξη και αλληλεγγύη με τους 21 του Harmanli! Αγωνιστείτε εκεί που βρίσκεστε ή ελάτε σε επικοινωνία με εμάς στο εξής mail : harmanli21@abv.bg

Ας πιέσουμε την δικαιοσύνη και για να λάμψει η αλήθεια!

Λευτεριά στους 21 του Harmanli!

Η μετάφραση έγινε από https://harmanli21.wordpress.com/

 

¹ Δύο μέρες πριν από τη δίκη, σύντροφισσες και σύντροφοι συγκεντρώθηκαν έξω από την διεύθυνση Μετανάστευσης στη πόλη Σόφια της Βουλγαρίας και έδειξαν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες αλλά και την εναντίωση τους στα σύνορα μέσα από πανό και συνθήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *