Εργασία, Κίνημα στα πανεπιστήμια, Επισφάλεια

από τη Συνέλευση ενάντια στην επισφάλεια

 

 

 

 

pdf: Συνέλευση ενάντια στην Επισφάλεια – Εργασία, Κίνημα στα Πανεπιστήμια, Επισφάλεια

site: Συνέλευση ενάντια στην επισφάλεια

 

Ο σκοπός αυτής της συζήτησης ή αυτού του έντυπου είναι, λοιπόν, το να ανοίξει μια κουβέντα γύρω από ζητήματα που μας απασχολούν ώστε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους με ανάλογα βιώματα που αναζητούν άλλες δυνατότητες ζωής, πέρα από τον εγκλεισμό στην ατομικότητα που προβάλλει η αστική κουλτούρα στους κοινωνικούς χώρους.

Έναυσμα της προσπάθειάς μας ήταν το ότι ο νόμος-πλαίσιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16 αναγνωρίζονται από το φοιτητικό κίνημα, ως μια πίεση του κεφαλαίου και των μηχανισμών του προς την εντονότερη διείσδυσή του στα πανεπιστήμια, ή στο χώρο της παιδείας, και προς την εντατικοποίηση των σπουδών. Αυτή η διαπίστωση είναι εύστοχη, αλλά δεν στάθηκε για μας αρκετή για να συνειδητοποιήσουμε την ευρύτερη επίδραση που έχουν οι αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές μας και την ουσία του να αντιστέκεσαι σε αυτές. Δεν ήταν αρκετή, δηλαδή, να εξηγήσει πλήρως το τόσο ξαφνικό και σφοδρό ξέσπασμα του φοιτητικού κόσμου.

Κάναμε, λοιπόν, μια προσπάθεια να επεξεργαστούμε την ιστορία της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και να διαπιστώσουμε τους συσχετισμούς της με το τι συμβαίνει αμέσως μετά το πανεπιστήμιο, στην αγορά εργασίας (ή και παράλληλα – αφού μέρος των φοιτητών εργάζεται). Και όπως είναι φυσικό, η επεξεργασία μας κοιτάζει –έστω και συνοπτικά– τη συνολικότερη ιστορική πορεία των αναδιαρθρώσεων στην αγορά εργασίας, που πραγματοποιούνται τις δύο τελευταίες δεκαετίες στον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό. Αυτή, λοιπόν, την επεξεργασία σας παραθέτουμε αμέσως παρακάτω.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *