ΤΡ 13.10 10.00 ΥΠΕ (Αριστοτέλους) | Κινητοποίηση ενάντια στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Για τις κινητοποιήσεις ενάντια στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

Για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο χτύπημα των αγωνιζόμενων υγειονομικών.

Η κατάσταση στην περιοχή του Κ. Υγ. Ζαγλιβερίου

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας ραγδαίας επιδείνωσης της λειτουργίας της περίθαλψης, ενώ αντίστοιχα αγώνες έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται.

Στο Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου η κατάσταση λόγω των μέτρων COVID και των χρόνιων ελλείψεων έχει δραματικά εκτραχυνθεί. Η διαχείριση της πανδημίας έχει πολλαπλασιάσει την κούραση και την επικινδυνότητα, ενώ τα χρόνια προβλήματα κάνουν την κατάσταση αφόρητη.

Λόγω μακροχρόνιων αναρρωτικών και αδειών μητρότητας που δεν αναπληρώνονται, δουλεύουν μόνο επτά (07) από τους δώδεκα (12) Γενικούς Γιατρούς ενώ αναμένεται  να φύγει άλλος ένας από τους Γιατρούς με συνταξιοδότηση στο τέλος του έτους. Ενώ λοιπόν υπάρχει μια κατάσταση που απαιτεί ενίσχυση ένας ακόμα από τους εναπομείναντες Γενικούς Γιατρούς μετακινήθηκε, παρά τη θέληση του, στο ΑΧΕΠΑ!

Μια μετακίνηση που έγινεγια ξεκάθαρα τιμωρητικούς λόγους καθώς είναι ο μόνος Γενικός Γιατρός που μετακινήθηκε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ είναι στοχοποιημένος από όλο το προηγούμενο διάστημα για τους αγώνες στον εργασιακό του χώρο (αντίθεση στα μέτρα κορωνοϊού, αντίθεση στις ρατσιστικές πολιτικές του ΕΚΑΒ, αντίθεση στην επισφαλή εφημέρευση με έναν μόνο ειδικό).

Την ίδια στιγμή η μετακίνηση αυτή αποτελεί προάγγελο μιας πολιτικής διάλυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης προκειμένου να μην προσλάβουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Ως συνέπεια όλων αυτών, η περίθαλψη στην περιοχή Ζαγκλιβερίου βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στο Κ.Υγ. Ζαγκλιβερίου η λειτουργία της εφημερίας είναι τουλάχιστον επισφαλής .Με απόφαση της Διοίκησης εφημερεύει σχεδόν τις μισές μέρες του μήνα ένας Ειδικός Γενικής Ιατρικής με έναν Ειδικευόμενο αντί για δύο Ειδικούς, παρά τους αγώνες που έχουν δοθεί από κατοίκους και εργαζόμενους. Όπως διατυμπανίζει και η Διευθύντρια, «η εφημερία είναι ασφαλής από τη στιγμή που εφημερεύει έστω και ένας ειδικός»! Οι βάρδιες του ασθενοφόρου είναι ελάχιστες οπότε, όταν τύχει επείγον περιστατικό, ο χρόνος αναμονής ασθενοφόρου μπορεί να φτάσει και τη μία ώρα.

Οι Ειδικευόμενοι, που έρχονται για να μπαζώσουν το κενό των ειδικών, τη μία μέρα εφημερεύουν στα μεγάλα Νοσοκομεία της πόλης και την άλλη εφημερεύουν στο ΚΥγ, αποτελώντας δυνητική πηγή διασποράς για τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή προωθείται η ιατρική δια τηλεφώνου έτσι ώστε να εκτονώσει τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν οι καταρρέουσες δομές, μετατρέποντας την ανάγκη για ιατρική περίθαλψη σε ανάγκη για συνταγογράφηση δια τηλεφώνου.

Είναι φανερό πως ασκείται μια πολιτική που διαλύει την περίθαλψη και στρέφει, όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, στον ιδιωτικό τομέα ενώ μετατρέπει το ΕΣΥ σε φτωχοκομείο. Όλα αυτά τη στιγμή που οι καταρρέουσες υποδομές δέχονται την πίεση της επιδημίας ενώ ο «εξοπλισμός για την αντιμετώπιση της επιδημίας» είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο του ΕΣΥ.

Απέναντι σε όλη αυτήν την κατάσταση, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε εκφραστεί ακόμα και με το κλείσιμο από τη Διοίκηση για δύο μήνες των Περιφερικών Ιατρείων λόγω Πανδημίας(!) κινητοποιήθηκαν υγειονομικοί (κάποιοι εξ αυτών μέλη της συλλογικότητας μας HW) και κάτοικοι, αποτρέποντας κάποιες τραγικές εξελίξεις που η ΥΠΕ δρομολογούσε.

Στα πλαίσια των πιο πρόσφατων κινητοποιήσεων έγιναν συνελεύσεις αγώνα στα χωριά της Γερακαρούς και του Βασιλουδίου όπου και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα για να επισκεφθεί τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και τον Δήμαρχο Λαγκαδά. Ο Δήμαρχος μετά τη παρέμβαση της επιτροπής έβγαλε ανακοίνωση για την επιστροφή του μετακινημένου γιατρού, ενώ η Υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ έδωσε υποσχέσεις στην επιτροπή οι οποίες αποδείχτηκαν ψευδείς. Αντίστοιχη ανακοίνωση βγήκε και από το κλαδικό σωματείο των γιατρών (ΕΝΙΘ).

Μετά την εξαπάτηση οι συνελεύσεις προέβησαν σε συλλογή υπογραφών (~1500) και κατέβασμα ξανά των επιτροπών στις ΥΠΕ με τη συνοδεία μερικών δεκάδων κατοίκων.  Εκεί έλαβαν ως απάντηση από την ΥΠΕ το κλείδωμα της μοναδικής πόρτας των ΥΠΕ (3ης και 4ης) επί διώρου με εγκλωβισμό κόσμου εντός του κτιρίου, ενώ στην συνέχεια, και αφού αναγκάστηκαν να ανοίξουν την πόρτα και να δεχτούν την επιτροπή, Διοικητής και Υποδιοικήτρια κρύφτηκαν και οι αντ’ αυτών έδωσαν αστείες εξηγήσεις για την αθέτηση των δεσμεύσεών τους.

Παράλληλα έγινε και μαζική παρέμβαση 70 ατόμων στο Κέντρο Υγείας όπου και από εκεί πάρθηκαν υποσχέσεις οι οποίες επίσης αθετήθηκαν.

Στην τελευταία συνέλευση της 1ης Οκτώβρη η διάθεση των διοικήσεων, των πολιτικών τους προϊστάμενων και όλων των καθεστωτικών λογικών να ξεμπερδεύουν με τους αγώνες στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη έγινε ξεκάθαρη σε όλους και όλες. Για αυτό και, παρά την κατάσταση με τον COVID, η συνέλευση αποφάσισε συγκέντρωση και πορεία στο Ζαγκλιβέρι την Παρασκευή στις 09:00 το πρωί, καθώς και συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης την Τρίτη στις 13 Οκτώβρη στην 4η Υπε στην Αριστοτέλους (δίπλα στο ΑΤ) στις 10:00 το πρωί.

Σας καλούμε να στηρίξετε την κινητοποίηση της Συνέλευσης Κατοίκων την Τρίτη 13 Οκτώβρη και ώρα 10 στην ΥΠΕ.

Εργαζόμενες/οι στη Βιομηχανία της Υγείας

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *