ΤΡ 1.2 18.00 ΚΑΜΑΡΑ | Μικροφωνική συγκέντρωση αλληλεγγύης στα συλληφθέντα της Rosa Nera

ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΡΟΔΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΥΣΤΟΠΙΑ

Σάββατο, 5 Σεπτέμβρη 2020, ξημερώματα, αστυνομικές δυνάμεις εκκενώνουν την κατάληψη Rosa Nera στα Χανιά και συλλαμβάνουν 16 συντρόφισσες/ους, εκ των οποίων οι πέντε είναι μετανάστες, κρατιούνται σε διαφορετικό χώρο από τους υπόλοιπους και μεταφέρονται ξεχωριστά στο αστυνομικό τμήμα.

Σαββατο, 5 Ιουνίου 2021, μέρα μεσημέρι, κόσμος ανακαταλαμβάνει τη Rosa Nera και καλεί ανοιχτή συνέλευση το απόγευμα.

Η Rosa Nera, σημείο συνάντησης των κινημάτων στην Κρήτη, αποτελεί ένα σταθερό αγκάθι στα σχέδια τουριστικοποίησης και η επίθεση απέναντί της είναι μια συνεργασία πολλών κρατικών αλλά και ιδιωτικών φορέων.

Μέσα σε όλο αυτό το διάστημα των 9 μηνών δημιουργήθηκε ένα κίνημα στην πόλη των Χανίων, που μέρα με τη μέρα διαμόρφωνε όλο και περισσότερο τις συνθήκες ώστε η υπεράσπιση της κατάληψης Rosa Nera και η εναντίωση στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι να ανοίξουν ευρέως κοινωνικά. Δημιουργήθηκε ένα κίνημα που φρόντισε να  μας υπενθυμίσει τη σημασία των αγώνων και των αποτελεσμάτων που μπορούν να φέρουν. Η κατάληψη της Rosa Nera δεν αφορά μόνο όσους και όσες βρίσκονται στο κτήριο. Δεν αφορά καν, μόνο την ευρύτερη πόλη των Χανίων και τον κόσμο που μπορεί να περάσει μια βόλτα απ’ το λόφο Καστέλι. Αφορά όλες και όλα εμάς που επιμένουμε να κοιτάμε πέρα από αυτόν τον κόσμο, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικές ρωγμές που θα τον κλονίσουν. Αφορά όλον τον κόσμο που αντιλαμβάνεται τη συνθήκη που βιώνουμε ως υποτιμητική για τη ζωή του και θέλει μέσα από αγώνες να την ξεπεράσει. Και στην τελική, φάνηκε ότι μια εκκενωμένη κατάληψη που θα γινόταν άλλο ένα ξενοδοχείο ή θα αφηνόταν στην τύχη της να ρημάζει μισογκρεμισμένη (όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές απ’ το κράτος) δεν έπεισε και πολύ όλες αυτές τις χιλιάδες κόσμου που κατέβηκε στο δρόμο για να την επαναδιεκδικήσει.

Μέσα σ’ όλη αυτή τη δυσωδία του εμπορεύματος και των αποκλεισμών, των συνεχών χτυπημάτων απ’ το κράτος στις μορφές αγώνα που δεν μπορεί να ενσωματώσει, την εντεινόμενη υποτίμηση των ζωών μας, η επανακατάληψη της Rosa Nera  είναι μια νίκη που μπορούμε αναμφίβολα να μετράμε και να συνεχίζουμε. Γιατί σ’ αυτές τις στιγμές, σ’ αυτούς τους αγώνες, σ’ αυτές τις κοινωνικές συναντήσεις, μπορούμε ξανά να ανασάνουμε. Γι’ αυτό και τώρα, η αλληλεγγύη μας στα 16 συλληφθέντα άτομα της εκκένωσης της κατάληψης Rosa Nera είναι δεδομένη, διότι δεν είναι ζήτημα μόνο των 16 συλληφθέντων, αλλά του συνόλου των ανθρώπων που θέλουν ο λόφος Καστέλι να παραμείνει χώρος ανοιχτός, κοινωνικός, ζωντανός· δηλαδή να παραμείνει κατάληψη.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΑ 16 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ROSA NERA

ΟΥΤΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *