Μπετόν Λαμέ

Το έντυπο “Μπετόν λαμέ” είναι αποτέλεσμα συλλογικής δημιουργίας της κοινότητας κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ. Κυκλοφορεί στο κτήριο της Υφανέτ και στους δρόμους της πόλης.

 

“Το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας είναι απόρροια σκέψεων, αναλύσεων και προβληματισμών, συλλογικών και
μη, της κοινότητας της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ σχετικά με την κρίση και τις διάφορες εκφάνσεις της, δηλαδή
τη σχέση μεταξύ του κόστους διαβίωσης, της καθημερινής μας ζωής στην πόλη και των επισφαλών συνθηκών που δημιουργούν στις ζωές μας.

Είχαμε από καιρό αποφασίσει τη θεματική της παρούσας έκδοσης. Από την αρχή του φθινοπώρου που βρεθήκαμε όλες μαζί, ξέραμε καλά πως άλλη μία κρίση -η επονομαζόμενη “ενεργειακή”- έρχεται να στοιβαχτεί πάνω στις υπόλοιπες και πως πρόκειται να περάσει από πάνω μας. Προφανώς δεν πρόκειται για κάτι ξεχωριστό αλλά για άλλη μία μορφή εμφάνισης της όξυνσης της γενικότερης καπιταλιστικής κρίσης που βιώνουμε εδώ και χρόνια. Η ανάγκη μας να βγούμε στον δρόμο αλλά και να συζητήσουμε για όλα αυτά, εκφράστηκε αρχικά με την παρουσία μας στην απεργία της 9.11 και την αποτύπωση των σκέψεων μας σε αυτό το έντυπο.

Μπροστά σε έναν ακόμη χειμώνα που μας εγκαλούν να σφίξουμε τα δόντια, να βολευτούμε σε ατομικές λύσεις και να κοιτάξουμε την πάρτη μας, εμείς ψάχνουμε τρόπους να βρεθούμε η μία δίπλα στην άλλη, να χτίσουμε δίκτυα αλληλεγγύης, να βρούμε συλλογικές λύσεις και να αγωνιστούμε ενάντια στη μιζέρια και στην καθημερινή βία που μας επιβάλλουν. Κατανοούμε πως η αύξηση του κόστους ζωής, η εντατικοποιημένη καθημερινότητα και οι επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης είναι συλλογικό βίωμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί αντίστοιχα. Απέναντι στη ρητορική που πετάει έξω ό,τι δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση, εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε μια ζωή με τα όλα της.

Και σαν να μην προοικονομούσε αρκετά θάνατο και βία η κατάσταση, τα ξημερώματα της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη όλες οι προηγούμενες σκέψεις μας πάγωσαν ακαριαία στο άκουσμα της δολοφονικής επίθεσης στο δεκαεξάχρονο Κώστα από την αστυνομία, δημιουργώντας μια χρονική τομή. Η ροή της ετοιμασίας κειμένων διακόπηκε ξαφνικά για να δώσει χώρο στην οργή.

Οι περισσότερες μόλις είχαμε σχολάσει από ακόμα μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, αλλά η ανάγκη να συναντηθούμε για να δούμε τι θα κάνουμε μας κυρίευε. Στη συνελευση γρήγορα καταλάβαμε ότι οι καρδιές μας χτυπάνε στο Ιπποκράτειο, όπου συγγενείς και φίλοι του νεαρού Ρομά βρίσκονταν ήδη συγκεντρωμένοι και συγκρούονταν με τους μπάτσους. Η αλληλεπίδραση μας στο δρόμο τις στιγμές μετά από ακόμη μια κρατική δολοφονική επίθεση έδωσε αναμεταξύ μας μια δυναμική που για την ώρα δεν μπορούσαμε να καταγράψουμε σε λέξεις. Η συνάντησή μας εκεί με κόσμο της κοινότητας
του οικισμού “Αγία Σοφία” μας οδήγησε όμως να φωνάζουμε κατά μήκος των δρόμων: Δεν ήταν η βενζίνη, δεν ήταν τα λεφτά, οι μπάτσοι πυροβόλησαν γιατί ήτανε Ρομά.

Έτσι, τα σχέδια και οι προγραμματισμένες δράσεις μας ενάντια στην κρίση, ανατράπηκαν μαζί με τους πυρακτωμένους κάδους που οργισμένοι Ρομά έστησαν ως οδοφράγματα απέναντι στην καταστολή. Οι μισοτελειωμένες εισαγωγικές παράγραφοι ως σκέψεις για εντιτόριαλ του εντύπου έδωσαν τη θέση τους σε διαρκείς πορείες, πανό, παρεμβάσεις και επικοινωνίες για να μην επιτρέψουμε στην κρατική γλώσσα να μας διαλύσει, για να μην αφήσουμε το θάνατο να έχει εξουσία στις ζωές μας.

Οι θέσεις μας και η βιωμένη εμπειρία μας τις πρώτες βδομάδες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Ρομά Κώστα -Κάλο- Φραγκούλη δεν κατάφεραν να αποτυπωθούν στο μπετόν λαμέ. Η αποτύπωση αναλύσεων, σκέψεων, ερωτημάτων και συμπερασμάτων στην υλική διάσταση του χαρτιού, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται με συλλογικούς όρους, ενέχει πάντοτε μια χρονική απόσταση από τις στιγμές όσων βιώσαμε. Μπορεί δηλαδή να μην προλάβαμε λόγω της συγκυρίας μια συνολικότερη εισαγωγική τοποθέτηση για το έντυπο, όμως το παρόν κάτι-σαν-εντιτόριαλ θα θέλαμε να μείνει ως ανοιχτή υπόσχεση πως θα είμαστε εκεί σε κάθε αντίστοιχη στιγμή ενάντια στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα, ενάντια στο ρατσιστικό και αντιτσιγγανικό μένος της κοινωνίας που ζούμε. Γιατί μπροστά στην πραγματική κίνηση των ανθρώπων θα μπορούσαμε να παγώσουμε πολλά παραπάνω “τυπικά” εισαγωγικά κείμενα…

…για να αγγίξουμε εκεί μπροστά τη στιγμή.

Εντός του εντύπου θα βρείτε τα παρακάτω, συν διάφορα άλλα.

ΤΡΕΞΑΜΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ Ν’ ΑΓΓΙΞΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ /// ΖΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΡΙΣΕΙΣ ///
ESTIA: ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΞΩΣΕΙΣ ΚΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ /// ΕΝΑ ΜΗΛΟ ΤΗΝ
ΗΜΕΡΑ ∆Ε ΦΤΑΝΕΙ /// ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΚΙ Ο ΓΑΪ∆ΑΡΟΣ ΠΕΤΑΕΙ /// ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΡΟΛΩΝ /// 02.03.2022 ΠΑΠΑΦΗ /// ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ /// ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ///

Το έντυπο σε μορφή pdf μπορεί να βρεθεί εδώ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *