Εσωτερικός εχθρός

H αντιεξουσιαστική συλλογικότητα Εσωτερικός Εχθρός έδρασε στη Θεσσαλονίκη από το 2001 έως το 2004. Δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2001 μετά το θερμό καλοκαίρι της Γένοβας και ενάντια στο κλίμα τρομολαγνείας μετά την 11 Σεπτέμβρη και το προγραμματισμένο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η θεωρητική ανάλυση της συλλογικότητας περιστράφηκε γύρω από ζητήματα γεωπολιτικής, μετανάστευσης, σύγκρουσης πολιτισμών, τρομονόμου και σχετικά με το «κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης». Εξέδωσε 4 τεύχη του εντύπου «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ», οργάνωσε δράσεις και πορείες ενάντια στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, κατάληψη στη σχολή Θεάτρου τον Δεκέμβριο του 2001 ενάντια στην σύνοδο της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, πορείες γειτονιάς ενάντια στον πόλεμο και την κοινωνική ειρήνη κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ.

Επίσης συνδιοργάνωσε μαζί με τις συλλογικότητες Μηχανή, κατάληψη Μαύρη Γάτα, Ξενοδοχείο των Ξένων, προβοκάτορες του ήσυχου ύπνου, διαρρήκτες του κοινωνικού ιστού, Facta Non Verba, αντιιεραρχικό αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην Ιατρική, δράσεις και πορείες ενάντια στις συνόδους της Ε.Ε. κατά το εξάμηνο της ελληνικής προεδρίας το 2003. Το Ιούνη του 2003 συνδιοργάνωσε μαζί με τις συλλογικοτητες Μηχανή, προβοκάτορες του ήσυχου ύπνου, διαρρήκτες του κοινωνικού ιστού αντιεξουσιαστική πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες ενάντια στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στην οποία συμμετείχαν 5.000 άτομα. Το φθινόπωρο του 2003 συνδιοργάνωσε με συλλογικότητες της πόλης πορείες και δράσεις αλληλεγγύης για την απελευθέρωση των 7 συλληφθέντων και έπειτα απεργών πεινάς από τις πορείες του Ιούνη.

Τα περισσότερα μέλη του Ε.Ε. συμμετείχαν στην προετοιμασία και οργάνωση της κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ τον Μάρτιο του 2004.

 

Για αρχειακούς λόγους παραθέτουμε παρακάτω υλικό από την συλλογικότητα Εσωτερικός εχθρός

τεύχος 04 | Ο δικός μας πόλεμος (Μαΐος 2003)

Αφίσες (2001-2003)

Αυτοκόλλητα (2002)

Τρικάκια αλληλεγγύης στους μετανάστες

Κείμενο: Αλληλεγγύη στους 7 του Ιούνη 2003

Κείμενο: Φόβος, φοβάμαι.. Ασφάλεια, ασφαλής…

Πορεία στις 4.10.2001

Κείμενο της πορείας: Ενάντια στον τρόμο βγαίνουμε στον δρόμο