FEVER: Ταξική πάλη σε περίοδο πανδημίας | Παρουσίαση

Η πανδημία του Covid-19 φέρνει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο μπροστά σε ένα κοινό και ταυτόχρονο πρόβλημα. Η παρούσα κατάσταση μετατρέπεται, στην πράξη, σε εργαστήριο όπου το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις αναδιαρθρώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις και βελτιώνουν τις τεχνολογίες εκμετάλλευσης και ελέγχου. Τα δραστικά μέτρα που λαμβάνουν χώρα μάλλον ήρθαν για να μείνουν. Αυτή η αναστολή της κανονικότητας εντείνει τις συγκρούσεις γύρω από την εργασία και την αναπαραγωγή. Νέα σχετικά με προλεταριακούς αγώνες ξεπηδούν από παντού: διαδηλώσεις ενάντια στις συνθήκες υγιεινής στους εργασιακούς χώρους, αρνήσεις εργασίας μέσω άγριων απεργιών, εξεγέρσεις στις φυλακές, οργάνωση απεργίας ενοικίου και άλλα.

Ο ρόλος μας δεν είναι να προτείνουμε λύσεις που θα βοηθήσουν τον καπιταλισμό να βγει από την κρίση. Κάθε καπιταλιστική λύση συνεπάγεται την συνέχιση της εκμετάλλευσης.

Πρέπει να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας στις συγκρούσεις σχετικά με την εκμετάλλευση: κάτω από ποιες συνθήκες συνεχίζουμε να είμαστε υποχρεωμένες να δουλεύουμε; Τι θα γίνει με τους μισθούς μας κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων; Θα πρέπει να δουλέψουμε αργότερα για τις ώρες που η εργασία σταμάτησε; Θα υπάρξουν απολύσεις; Και τι θα γίνει με τις αυτο-απασχολούμενες και τους επισφαλείς; Πώς θα πληρώσουμε το νοίκι στο τέλος του μήνα; Τι θα γίνει με τις φυλακές; Και τι θα γίνει με τους μετανάστες, που είναι παγιδευμένοι σε όλο και πιο στρατιωτικοποιημένα σύνορα, κέντρα κράτησης ή υπεράριθμα καμπ;

Μιας και το ζήτημα είναι παγκόσμιο, μας φαίνεται επιτακτικό να φτιάξουμε μια πλατφόρμα ανάλυσης και ανταλλαγής γύρω από αυτούς τους αγώνες. Μια πλατφόρμα που θα μας επιτρέψει να χαρτογραφήσουμε, ερευνήσουμε, διαχύσουμε, συζητήσουμε και να φέρουμε σε επαφή εμπειρίες προλεταριακών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα σχήμα συλλογικής ανταλλαγής μεταξύ αυτόνομων ομάδων εργαζόμενων σε διαφορετικές χώρες. Οι πολιτικές δημοσίευσης του FEVER βασίζονται στα παρακάτω μίνιμουμ κριτήρια:

1. Βάζουμε στο επίκεντρο την ταξική πάλη. Παίρνουμε την πλευρά της εργατικής τάξης που αγωνίζεται ενάντια στους διαχωρισμούς που μας διαιρούν σε εργαζόμενους γραφείου και χειρωνάκτες ή σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Ενάντια στο κράτος που κατασκευάζει κάποιους από μας ως παράνομους και άλλες με χαρτιά, αλλά άνεργες και χωρίς κανένα επίδομα. Πολεμάμε τους διαχωρισμούς που μας βλέπουν μόνο ως εθνικότητες ή οποιεσδήποτε άλλες ταυτότητες. Από την άλλη, δεν θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι και εργαζόμενες και πιστεύουμε πως μόνο μέσα από τη συμμετοχή σε κοινότητες αγώνα μπορούμε να καταργήσουμε τον κόσμο των εμπορευμάτων και της μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, είναι σημαντικό να κοιτάμε προσεχτικά τις κινήσεις των εχθρών μας –των καπιταλιστών και του κράτους–  που αναγκάζονται να αναδιαρθρώσουν την παραγωγική διαδικασία, εξαιτίας της πανδημίας. Σ’ αυτή την κρίση, όπως και γενικότερα, το κράτος οργανώνει την υπεράσπιση του κεφαλαίου και της ατομικής ιδιοκτησίας σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Η νίκη των αγώνων μας προϋποθέτει την καταστροφή του κράτους, κάτι που πρέπει να σκεφτούμε και σε πρακτικό επίπεδο. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με προληπτικά  μέτρα αντί-εξέγερσης και αυτή η ιστοσελίδα θα αποτελέσει επίσης ένα πεδίο για σκεφτούμε αυτή τη στρατηγική στιγμή για το κίνημα.

2. Δεν ενδιαφερόμαστε για αόριστα προγράμματα ή λίστες αιτημάτων που είναι αποσυνδεδεμένες από πραγματικούς αγώνες

3. Αποφεύγουμε τις θεωρίες συνωμοσίας και τις τάσεις που αρνούνται την πραγματικότητα της κατάστασης. Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε μια πανδημία: χιλιάδες κόσμου πεθαίνουν παγκόσμια. Η άρνηση αυτής της πραγματικότητας είναι μια τρέλα. Απ’ την άλλη, ο πανηγυρισμός του «οικολογικού» ή «επαναστατικού» αντίκτυπου των μαζικών θανάτων του covid-19 δεν είναι απλά ηλίθιο από προλεταριακή σκοπιά αλλά είναι και σημάδι ενός μακάβριου ελιτισμού.

Τα κείμενα δημοσιεύονται κυρίως στα αγγλικά, και μετά μεταφράζονται σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορούμε. Αν και επικεντρωνόμαστε στα δελτία αγώνων, μας ενδιαφέρουν επίσης οι αναλύσεις.

Δεν στοχεύουμε σε μια ιστοσελίδα με μία και μόνο θέση. Οι διαφωνίες και οι αντιπαραθέσεις είναι σημαντικές για το συλλογικό μας αναστοχασμό: με αυτά τα βασικά και γενικά σημεία, θέλουμε να κινήσουμε δημόσια ντιμπέιτ.

Το χτίσιμο σχέσεων μεταξύ προλετάριων συντρόφων σε όλο τον κόσμο είναι επίσης κομμάτι των στόχων μας. Αν θες να ανεβάσεις ένα κείμενο ή να ενισχύσεις το εγχείρημα, επικοινώνησε μαζί μας!

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *