ΠΑ10.5 & ΣΑ 11.5 | Διήμερο για τη συγκυρία,τους αγώνες και τον κομμουνισμό

Πρόγραμμα διημέρου:

Παρασκευή 10/05 19:00
Παρουσίαση της νέας έκδοσης “Αυτοματοποίηση και το μέλλον της εργασίας” και συζήτηση πάνω στη συγκυρία με τη συμμετοχή του συγγραφέα ‘Ααρον Μπέναναβ
+ θα ακολουθήσει μπαρ οικονομικής ενίσχυσης
Σάββατο 11/05 19:00
“Ξαναμιλώντας για τον κομμουνισμό και την επανάσταση” : συζήτηση με αφορμή το κείμενο “Περιγράμματα για την Παγκόσμια Κομμούνα” με τις Φίλες και Φίλοι της Αταξικής Κοινωνίας, τους Endnotes και το αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση, πάνω στην προοπτική ξεπεράσματος του κόσμου του κεφαλαίου
+ 22:00 Live : juju bruju/ ηλεκτρώγλη / Ορτανσία Ραστώνη / JMA

Σύντομα παρουσιαστικά των ομιλητών του διημέρου:

Άαρον Μπέναναβ

Ο Άαρον Μπέναναβ [Aaron Benanav] είναι μέλος του περιοδικού Endnotes, κοινωνιολόγος, οικονομικός ιστορικός και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Syracuse, Ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πολιτικής Αυτόνομων Συστημάτων,  συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Ιστορίας του ίδιου πανεπιστημίου.

Το πρώτο βιβλίο του  «Αυτοματοποίηση και το Μέλλον της Εργασίας» εκδόθηκε από τις εκδόσεις Verso το 2020 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε έξι γλώσσες.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση και το μέλλον της εργασίας, την ανεργία και την υποαπασχόληση, την οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη, την κριτική θεωρία και τα εναλλακτικά οικονομικά συστήματα. Επί του παρόντος, ο Μπέναναβ εργάζεται σε δύο ακόμη έργα. Το ένα αφορά την ιδέα μιας οικονομίας «μετασπάνης». Το άλλο εξετάζει την παγκόσμια ιστορία της ανεργίας από το 1940.

Φίλες και Φίλοι της Αταξικής Κοινωνίας

Η ομάδα Φίλες και Φίλοι της Αταξικής Κοινωνίας (Freundinnen und Freunde der klassenlosen Gesellschaft) είναι ένας κομμουνιστικός κύκλος που δημιουργήθηκε πριν από μερικά χρόνια στο Βερολίνο, όπου και συνεχίζει να δρα. Έχει εκδώσει μια σειρά από μπροσούρες με κείμενα της Καταστασιακής Διεθνούς, αναλύσεις για την εξέγερση στα γαλλικά προάστια κ.α. Συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικό Kosmoprolet.

Οι ίδιοι και οι ίδιες γράφουν στο editorial του πρώτου τεύχους: «Tο Kosmoprolet αποτελεί μια προσπάθεια να ξεκινήσει μια ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στον κόσμο που αισθάνεται την ανάγκη να ξεφύγει από την πεπατημένη του αριστερού ακτιβισμού, και να εστιάσει στις ταξικές σχέσεις. Η ονομασία αναφέρεται στην Κοσμόπολη [Cosmopolis], στην ιδέα του πολίτη του κόσμου. Προσθέτοντας όμως το ‘r’, αυτό το όμορφο (καντιανό) όνειρο του πολίτη έρχεται σε αντίφαση, και φτάνει στο ριζικό του όριο: Η παγκόσμια κοινωνία υπάρχει, όμως σε αντεστραμμένη μορφή, ως καθολική προλεταριοποίηση. Ταυτόχρονα, με αυτή την ονομασία θέλουμε να εκφράσουμε την εναντίωσή μας στον “αριστερό” εθνικισμό —ο χαρακτηρισμός “δίχως ρίζες κοσμοπολίτης” (Besrodny kosmopolit) ήταν σύνθημα της αντισημιτικής εκστρατείας που αναπτύχθηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1940 στην ΕΣΣΔ».

Μεγάλο κομμάτι της δουλειάς τους στρέφεται γύρω από την ανάλυση της συγκυρίας, του πολέμου, του πληθωρισμού και του στεγαστικού ζητήματος στο Βερολίνο.

Τα βασικά κείμενα της ομάδας «28 θέσεις για την ταξική κοινωνία» (2007) και «Θέσεις για την κρίση» (2009) έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από το coghnorti, ενώ το κείμενο «Προλετάριοι όλου του κόσμου, φαγωθείτε μεταξύ σας!», μεταφράστηκε από Αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση.

Πέραν των παραπάνω, οι Φίλοι και Φίλες της αταξικής Κοινωνίας έχουν γράψει κείμενα για τον κοινωνικό ανταγωνισμό στο Ιράν, την εξέγερση της Οαχάκα, την αραβική Άνοιξη, την έμφυλη διάσταση των κοινωνικών σχέσεων, καθώς και αναλύσεις κριτικής σε πολιτικά ρεύματα όπως ο κύκλος γύρω από το Tiqqun (O υπαρξισμός ως πρόϊόν αποσύνθεσης της επαναστατικής θεωρίας (DE), 2012) και της ομάδας Theorie Communiste (Περί της κομμουνιστικοποίησης και των θεωρητικών της (EN), 2012).

Το 2019 εξέδωσαν στις εκδόσεις Nautilus το βιβλίο με τίτλο “Klasse, Krise, Weltcommune – Beiträge zue Selbstabschaffung des Proletariats” [Τάξη, Κρίση, Παγκόσμια Κομμούνα – Συμβολή προς την αυτοκατάργηση του προλεταριάτου], το οποίο αποτελεί μια συλλογή από τα βασικά τους κείμενα.

Endnotes

Το εγχείρημα των Endnotes εκδίδει μια σειρά περιοδικών/βιβλίων που βγαίνει από μια διεθνή ομάδα συζήτησης. Η αρχική ομάδα δημιουργήθηκε στο Μπράιτον του Ηνωμένου Βασιλείου το 2005 κυρίως από πρώην συμμετέχοντες στο περιοδικό Aufheben, μετά από μια κριτική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Aufheben και του γαλλικού περιοδικού Théorie Communiste. Η ομάδα των Endnotes προσανατολίζεται πρωτίστως στην εννοιολόγηση των όρων δυνατότητας μιας κομμουνιστικής υπέρβασης του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής -και των πολλαπλών δομών κυριαρχίας που διαμορφώνουν τις κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από αυτόν τον τρόπο παραγωγής- ξεκινώντας από τις σημερινές συνθήκες. Ως εκ τούτου, έχει ασχοληθεί με τις αναλύσεις πάνω στην «κομμουνιστική θεωρία», και ιδιαίτερα με την προβληματική της «κομμουνιστικοποίησης» όπως προέκυψε από τη γαλλική υπεραριστερά μετά το ’68- το ζήτημα του φύλου και της κατάργησής του- την ανάλυση των σύγχρονων αγώνων, των κινημάτων και της πολιτικής οικονομίας- τη δυναμική του πλεονάζοντος πληθυσμού και τις επιπτώσεις του στο κεφάλαιο και την τάξη- τους καπιταλιστικούς σχηματισμούς της «φυλής»- τη θεωρία της αξιακής μορφής και τη συστηματική διαλεκτική- τις επαναστατικές αποτυχίες και τα αδιέξοδα του 20ού αιώνα.

Πέρα από την έκδοση του ομώνυμου περιοδικού, έχουν μεταφράσει σειρά κειμένων πάνω στις εξεγέρσεις του σήμερα, την οικολογία, τον πόλεμο και την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα περισσότερα από τα κείμενά τους. Το πρώτο τεύχος με υπότιτλο «Προκαταρκτικό υλικό για έναν απολογισμό του εικοστού αιώνα», το δεύτερο τεύχος με υπότιτλο «Αθλιότητα και αξιακή μορφή» και το τρίτο τεύχος με υπότιτλο «Φύλο, φυλή, τάξη και άλλες κακοτυχίες» μεταφράστηκαν από τους «Φίλους του Κεραυνοβόλου Κομμουνισμού», το κείμενο “«We unhappy few” του πέμπτου τεύχους των Endnotes, μεταφράστηκε από το «Αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση, το coghnorti, και τον Shibboleth», το κείμενο «Οι θέσεις του ΛΑ» μεταφράστηκε από τους «Φίλους του Κεραυνοβόλου Κομμουνισμού», ενώ το «Εμπρός βάρβαροι», μεταφράστηκε από τις «φίλες της αναταραχής /εχθροί του έθνους».

Αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση

Το Αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση, δραστηριοποιείται στην Αθήνα από το 2016, ενώ συμμετέχει στην έκδοση του περιοδικού «Διαλυτικό». Σύμφωνα με τα δικά τους λόγια:  «Δημιουργήσαμε το αντιεξουσιαστικό κομμουνιστικό εγχείρημα Αντίθεση θέλοντας να συνεισφέρουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στην κυκλοφορία και την ανάπτυξη των προλεταριακών αγώνων, που ξεσπούν σε κάθε σφαίρα της καθημερινής ζωής, σε κάθε τόπο του κοινωνικού εργοστασίου, ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του. Με τη δημοσίευση δικών μας κειμένων και μεταφράσεων, επιδιώκουμε τη συγκεκριμένη ανάλυση και αυτοκριτική της προλεταριακής εμπειρίας μέσα σε αυτούς τους αδιάκοπους αγώνες που δίνουμε ενάντια στις καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και κυριαρχίας. Θεωρούμε τη δράση μικρών κομμουνιστικών ομάδων και εγχειρημάτων αναγκαία για τη ριζοσπαστική κριτική των αγώνων και την υπέρβαση των ορίων και των διαχωρισμών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο για εμάς, οι δυναμικές μειοψηφίες δεν μπορούν παρά να αυτοδιαλύονται με την ανάπτυξη του ταξικού κινήματος μέσα στην προλεταριακή εξέγερση. Στόχος μας είναι να υπερβούμε τη λογική του αποκλεισμού των υπόλοιπων ανθρώπων και τον ανταγωνισμό που χαρακτηρίζει συχνά τις πολιτικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι επιδιώκουν την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας. Για αυτό τον λόγο, δεν διεκδικούμε κανένα θεωρητικό ή οργανωτικό κύρος και καμιά πρωτοτυπία. Πάνω από όλα, αγωνιζόμαστε ενάντια στη δική μας αλλοτρίωση  και εκμετάλλευση, δεν αγωνιζόμαστε για κάποιον σκοπό που βρίσκεται έξω από τη δική μας ζωή. Η κατάργηση της μισθωτής εργασίας, του χρήματος και του κράτους και η δημιουργία της κομμουνιστικής αταξικής κοινωνίας, που θέτουμε ως στόχο, δεν αποτελούν την πραγματοποίηση ενός ιδανικού. Ο κομμουνισμός, ως το πραγματικό κίνημα που καταργεί την υφιστάμενη κατάσταση πραγμάτων,  ελευθερώνει τις νέες κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται ήδη μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία που καταρρέει, όταν οι προλεταριακοί αγώνες διαρρηγνύουν την κανονικότητα των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων, όταν οι υφιστάμενες διαιρέσεις και διαχωρισμοί ξεπερνιούνται μέσα σε αυτούς».

Έχουν εκδώσει τα παρακάτω βιβλία: «Vogelfrei. Τρία κείμενα για τη μετανάστευση, τις απελάσεις, το κεφάλαιο και το κράτος του» (2016), «Η προλεταριακή δημόσια σφαίρα» (2016), « Ένοπλος αγώνας και κοινωνική επανάσταση» (2017), «Ραντεβού με τον Ζ. Η Λαϊκή Ενότητα ενάντια στον Ταξικό Πόλεμο» (2018), «Εικόνες του Φεμινισμού» (2019), «We Unhappy Few. Για τις ριζοσπαστικές ομάδες» (2020), και «Η Κοινωνία του Θεάματος: Τετράδια Ανάγνωσης και Χρήσης» (2021).

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *