Σορολοπ 8 | Περιοδικό ανατρεπτικών προθέσεων

PDF: Σορολοπ8

Editorial

Η ήττα έρχεται με την καταστολή, ή η καταστολή έρχεται να επισφραγίσει μία ήττα που ήδη έχει δρομολογηθεί στο εσωτερικό ενός αγώνα/κινήματος; Για να έρθουμε στο τώρα: ο λόγος που ο κόσμος δεν κατεβαίνει στον δρόμο μαζικά είναι τα πρόσφατα νομοσχέδια για τις διαδηλώσεις ή αυτό οφείλεται στο ότι μετά το 2012 (χοντρικά) πολύς κόσμος ενσωμάτωσε την ήττα, πήγε σπίτι του και ανέθεσε την «αλλαγή» σε κομματικά μορφώματα; Η αυστηροποίηση του lock-down είναι ο λόγος που ο κόσμος απομονώνεται όλο και πιο πολύ και δεν ψάχνει συλλογικές λύσεις σε ατομικά αδιέξοδα, ή αυτή η μετάβαση (για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού -ιδίως τη νεολαία) έγινε σχετικά αναίμακτα λόγω μίας προϋπάρχουσας κανονικότητας με ψηφιακές διαφυγές, τηλε-ναρκισσισμούς και θεαματικές αναπαραστάσεις μιας ζωής που μας διαφεύγει; Το νέο αστυνομικό σώμα μες στα πανεπιστήμια θα είναι ο λόγος αν αυτά χάσουν το όποιο πολιτικό και ανατρεπτικό στίγμα τα χαρακτηρίζει ή εδώ και χρόνια αυτά έχουν μαραζώσει από τον άλλοτε σταθερό, συνεπή, δημιουργικό και συγκρουσιακό αυτόνομο λόγο που δεν συμβιβαζόταν με μία πραγματικότητα εντατικοποίησης, καριερισμού και στείρων διαδρομών που πηγαινοέρχονταν ανάμεσα σε καθηγητικά γραφεία, ακαδημαϊκές αίθουσες και πάλι πίσω στη μίζερη φωλιά μας;

Η απάντηση δεν κρύβεται σε κάποιο επαναστατικό εγχειρίδιο -βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας τον τελευταίο μήνα περίπου: ούτε νομοσχέδια που ζητάνε άδειες για να διαδηλώσεις, ούτε και απαγορεύσεις που θέλουν να μας βγάζουν έξω από το σπίτι μόνο για δουλειά, κατανάλωση και γυμναστική είναι αρκετά για να περιορίσουν την κοινωνική δυναμική όταν αυτή θέλει να εκφραστεί στον δρόμο. Είτε για τα τελευταία φοιτητικά νομοσχέδια, είτε για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, είτε για την τροποποίηση του νόμου που έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης, είτε για διάφορους άλλους λόγους, χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν εβδομάδα την εβδομάδα, μέρα τη μέρα, συμμετέχουν σε συνελεύσεις και καταλήψεις, αντιλαμβανόμενοι τις απαιτήσεις και ιδιαίτερες συνθήκες των καιρών, αλλά μην επιτρέποντας και την περαιτέρω υποτίμησή τους. Αυτό που βλέπουμε μπροστά μας είναι η απτή απόδειξη ότι όταν ένα αγωνιζόμενο υποκείμενο είναι αποφασισμένο να συγκροτηθεί στον δρόμο, τότε τα κατασταλτικά μέτρα (με όποια αφορμή κι αν αυτά εφαρμόζονται) δεν είναι ικανά να το αποτρέψουν από αυτό. Έχει ειπωθεί και παλιότερα: υπάρχει το τυπικό σύνταγμα, υπάρχει και το «πραγματικό»/κοινωνικό· αυτό, δηλαδή, που διαμορφώνεται στην πράξη, καθημερινά από τους κάθε φορά συσχετισμούς των ανταγωνιστικών δυνάμεων. Στο χέρι μας είναι η πλάστιγγα να γείρει υπέρ μας.

Υ.Γ. Tο Σορολόπ εκδίδεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα από κόσμο της συνέλευσης της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ και διακινείται με ελεύθερη συνεισφορά. Οι απόψεις του δεν ταυτίζονται απαραίτητα με το σύνολο της συνέλευσης. Για επικοινωνία: sorolopmag@riseup.net.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *