«Πέρα από την ουσία του φύλου: κριτικοί σχολιασμοί στο βιβλίο “Πέρα από την επιφάνεια του σώματος” της Σίλβια Φεντερίτσι»

Η έκδοση με τίτλο Πέρα από την ουσία του φύλου: κριτικοί σχολιασμοί στο βιβλίο «Πέρα από την επιφάνεια του σώματος» της Σίλβια Φεντερίτσι, μεταφράστηκε και εμπλουτίστηκε από τη μεταφραστική ομάδα εξ αποστάσεως και τυπώθηκε στη Θεσσαλονίκη σε 500 αντίτυπα το καλοκαίρι του 2024. Διανέμεται χωρίς αντίτιμο σε στέκια, καταλήψεις, κοινωνικούς χώρους και η κάλυψη των εξόδων γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά. Η αναπαραγωγή είναι ελεύθερη για τους σκοπούς του κοινωνικού ανταγωνισμού.

Για παρατηρήσεις, κριτική, ερωτήσεις σχετικά με τη διανομή ή οτιδήποτε άλλο, η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι η: remotegendercollective@proton.me.

Ο πρόλογος της έκδοσης από τη μεταφραστική ομάδα:

«Αφορμή του εντύπου που κρατάτε στα χέρια σας αποτέλεσε η έκδοση του νέου βιβλίου της Σίλβια Φεντερίτσι, Beyond the Periphery of the Skin: Rethinking, Remaking, and Reclaiming the Body in Contemporary Capitalism καθώς και οι δύο ελληνικές μεταφράσεις του που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2023, με απόσταση μερικών μηνών. Η ανάγνωση του βιβλίου της Φεντερίτσι πυροδότησε μία σειρά από συζητήσεις γύρω από το παλαιότερο αλλά και τωρινό έργο της συγγραφέα, τα όρια της ανάλυσής της, αλλά και την κοινωνική συγκυρία στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων έπεσαν στα χέρια μας και δύο ενδιαφέρουσες βιβλιοκρισίες τις οποίες και επιλέξαμε να μεταφράσουμε. Την ευθύνη τόσο των δύο μεταφράσεων όσο και των δύο συνοδευτικών κειμένων φέρει η πρόσκαιρη μεταφραστική ομάδα εξ αποστάσεως.

Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει μία εισαγωγική ενότητα στην οποία επιχειρείται μία σύντομη αναδρομή στο έργο της Φεντερίτσι, καθώς και μία προσπάθεια σχολιασμού των δύο επιμέρους εκδοχών ουσιοκρατικής σκέψης στο προγενέστερο αλλά και στο σύγχρονο έργο της συγγραφέα. Στη συνέχεια ακολουθούν δύο βιβλιοκρισίες του Πέρα από την Επιφάνεια του Δέρματος, οι οποίες μεταφράστηκαν από τα αγγλικά την άνοιξη του 2024. Η πρώτη με τίτλο Το Ιατρικό Μαχαίρι εκδόθηκε το 2021 στο περιοδικό Radical Philosophy, και γράφτηκε από τη Χάνα Μποστ (Hannah Boast), η οποία είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το συγγραφικό της έργο αφορά κυρίως το νερό στη σύγχρονη και μοντέρνα παγκόσμια λογοτεχνία. Η δεύτερη βιβλιοκρισία εκδόθηκε στο περιοδικό full stop τον Μάιο του 2020. Συγγραφέας της είναι ο Κόρι Όστιν Κνούντσον (Cory Austin Knudson), ο οποίος είναι ακαδημαϊκός, μεταφραστής και εργαζόμενος σε μουσειακούς χώρους, και γράφει κυρίως για την πορνογραφία, τον Νίτσε και την κλιματική αλλαγή. Στο τέλος του εντύπου μπορεί να βρεθεί ένα επίμετρο της μεταφραστικής ομάδας, το οποίο προσπαθεί να διαυγάσει την κοινωνική συγκυρία στις ΗΠΑ την περίοδο έκδοσης του βιβλίου της Φεντερίτσι, αλλά και να συζητήσει το ζήτημα της πολιτισμικής αντεπίθεσης στο ελληνικό κοινωνικό πλαίσιο. Τέλος, διαπραγματεύεται θετικά την έννοια της χαρούμενης στράτευσης που εισάγει η Φεντερίτσι στο Πέρα από την Επιφάνεια του Δέρματος.»

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ (Η λίστα θα ανανεώνεται)

Αθήνα 

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πέρασμα (Ζ. Πηγής 97 & Ισαύρων, Εξάρχεια)

Άνω Κάτω Πατησίων (Νάξου 75 & Κρασσά)

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «αλτάι» (Θεμιστοκλέους 65)

Κατάληψη Παπουτσάδικο (Δαβάκη 20 στο Χαϊδάρι)

Κατάληψη Πραποπούλου (Προφήτη Ηλία 49, πεζόδρομος,έναντι εισόδου θεάτρου Ρεματιάς Χαλανδρίου)

Πάροδος (Λαοδικείας και Π.Τσαλδαρη 173, Νίκαια)

Ρεσάλτο (Έβρου 27 & Βενιζέλου, Ταμπούρια, Κερατσίνι 100μ. από την πλατεία Λαού)

Στέγαστρο (Ναρκίσσου 3, Γαλάτσι – απέναντι από την πλατεία Ιωάννου Φωκά & Ναρκίσσου)

Ηράκλειο

Ομάδα Βιβλίου-Αρχείου “Κιτάπι” | Κατάληψη Ευαγγελισμού (Θεοτοκοπούλου 18)

Θεσσαλονίκη 

Κοινωνικό Κέντρο Ovradera (Επισκόπου Αμβροσίου 3)

Φάμπρικα Υφανέτ (Ομήρου & Περδίκα γωνία, Κάτω Τούμπα)

Χανιά 

βιβλιοθήκη 451 | Κατάληψη Rosa Nera (Λοφός Καστέλι, παλιό λιμάνι)

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *