Σορολόπ 7 | Περιοδικό ανατρεπτικών προθέσεων
pdf: σορολοπ7.pdf
Editorial
Αν νομίζατε ότι οι μοναδικές απειλές που είχε να αντιμετωπίσει το ελληνικό κράτος το καλοκαίρι ήταν από τη μία ο κορονοϊός και από την άλλη ο «προαιώνιος εχθρός» που τολμά να παραβιάζει τα εθνικά μας ύδατα και να μετατρέπει την πολιτιστική μας κληρονομιά σε τζαμιά, είσαστε γελασμένοι. Μπορεί οι συγκυρίες ν’ αλλάζουνε και οι προτεραιότητες να αναπροσαρμόζονται, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι κρατικοί σχεδιασμοί ακολουθούνε μακροπρόθεσμες στρατηγικές στις στοχεύσεις τους. Έτσι, το «τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη» που απαιτούσε από τους κατειλημμένους χώρους να παραδώσουν τα κτήριά τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους μπορεί να «πάγωσε» εκεί γύρω μετά τον χειμώνα (λόγω και της αντίστασης που βρήκε και που κατάφερε να εκτροχιάσει το επικοινωνιακό του σκέλος, λέμε εμείς), αλλά οι πρόσφατες κατασταλτικές επιχειρήσεις εναντίον της κατάληψης Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη και της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά αποδεικνύουν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει.
Μπροστά σ’ αυτήν την επίθεση ποια μπορεί να είναι η δική μας στρατηγική; Σ’ ένα κείμενο που μοιράστηκε στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ τον Δεκέμβρη του ’19, σημειωνόταν: για να ακυρωθεί μια πολιτική θέλει διαρκή πίεση, χρειάζεται να μπούμε σε μία πολύμηνη διασικασία αγώνα, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε εκείνα τα μικρά και μεγάλα γεγονότα που σε μία συχνότητα μεταξύ τους θα καταφέρνουν να παίρνουν τη μορφή μίας συνεκτικής κίνησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρατήσουμε ό,τι κάναμε για να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με το ζήτημα της καταστολής -το ακριβώς αντίθετο. Σημαίνει ότι η όποια πολιτική μας δουλειά και δράση πρέπει να ενταθεί, έχοντας στον νου μας ότι τα πεδία αγώνα που ξεπηδάνε εδώ κι εκεί, η διαφορετική καθημερινότητα που χτίζεται μακριά απ’ το κέρδος και το εμπόρευμα, ο πολιτικός λόγος που διαχέεται και επικοινωνεί περιεχόμενα είναι κομμάτια μιας συνολικότερης ανταγωνιστικότητας που εμπεριέχει και τα ριζώματά μας, δηλαδή τις καταλήψεις. Αν θέλουμε να τις υπερασπιστούμε, πρέπει να βρούμε με ποιον τρόπο αυτές θα καταστούν αναγκαίες για την ανάπτυξη και την ενίσχυση και όλων των άλλων αρνήσεων -μέχρι το ένα να απαιτεί και να προϋποθέτει το άλλο.
Κατά τ’ άλλα, όπως θα διαβάσετε και στις παρακάτω σελίδες, η συντακτική ομάδα του Σορολόπ δεν άφησε το καλοκαίρι να πάει χαμένο. Και στην Ιστάμπουλ πρόλαβε να ταξιδέψει για να δει με τα ίδια της τα μάτια το κακό που βρήκε την Αγια-Σοφιά, και στην Καλαμαριά βρέθηκε για να κατασκοπεύσει καταληψίες προχωρημένης ηλικίας, κι ενώ ήταν στο λεωφορείο για ν’ ανέβει στο Γεντί Κουλέ πρόλαβε να δει κι ένα «όχι στην στράτευση στα 18» γραμμένο σε πανό σ’ ένα σχολείο κοντά στην Υφανέτ. Αυτά κι άλλα πολλά στις σελίδες που ακολουθούν!
Υ.Γ. Το Σορολόπ εκδίδεται σε άτακτα χρονικά διαστήματα από κόσμο της συνέλευσης της κατάληψης Φάμπρικα Υφανέτ και διακινείται με ελεύθερη συνεισφορά. Οι απόψεις του δεν ταυτίζονται απαραίτητα με το σύνολο της συνέλευσης, ωστόσο υπενθυμίζουμε δύο τρόπους επαφής: yfanet.espivblogs.com ή Ομήρου με Περδίκα, κάθε Τρίτη στις 20:00.
Σημειωση του “γραφίστα” (με όσο περισσότερα εισαγωγικά γίνεται): Τις ημέρες που γραφόταν και στηνόταν αυτό το τεύχος, εκκενώθηκε η κατάληψη Φιλολάου 99 στην Αθήνα. Όσα χιλιόμετρα και να μας χωρίζουν, η αλληλεγγύη μας δεν μπορεί παρά να θεωρείται δεδομένη.
Ξανα και ξανα και ξανα λοιπον:
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ