Σορολόπ 10 | Περιοδικό ανατρεπτικών προθέσεων

PDF: Σορολόπ10_pdf

Editorial

Μιας και το Σορολόπ έφτασε αισίως στον συμβολικό αριθμό των 10 τευχών, οφείλουμε σ’ αυτό το σημείο να πούμε 2-3 πράγματα για το τι ακριβώς είναι αυτό το περιοδικό, από πού προέρχεται και πού θέλει να πάει.

 

Το 1ο τεύχος του Σορολόπ κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2016 και ήταν αποτέλεσμα μιας προσπάθειας της συνέλευσης της Φάμπρικα Υφανέτ να βρει ένα σταθερό μέσο παρέμβασης στα σχολεία της Τούμπας. Αυτός ο «σχολικός» χαρακτήρας του Σορολόπ διατηρήθηκε (με αμφίβολα αποτελέσματα) μέχρι και το 4ο τεύχος. 

Αν κανείς ανατρέξει σ’ αυτά τα τεύχη του περιοδικού, θ’ αντιληφθεί πως χρόνο με τον χρόνο το περιεχόμενό του όλο και «ενηλικιωνόταν», η φρασεολογία όλο και «βάραινε», το ύφος κάθε άλλο παρά ελκυστικό ήτανε για το υποκείμενο στο οποίο (υποτίθεται πως) αναφερόμασταν. Δεν έφταιγε γι’ αυτό κάποιο δομικό «χάσμα γενεών» -υπάρχουν έξοχα παραδείγματα (εξω)σχολικών έντυπων παρεμβάσεων που είχαν καταφέρει να «αιχμαλωτίσουν» με υποδειγματικό τρόπο εφηβικές αγωνίες και σκέψεις (θυμάστε το Toxic ‘zine;). Αυτό που μάλλον έφταιγε ήταν ότι έβγαινε στην επιφάνεια μία ανάγκη εξωτερίκευσης άλλων αγωνιών και σκέψεων που, ελλείψει κάποιου διαφορετικού μέσου έκφρασης, τελικά αυτές διοχετεύονταν στις σελίδες σου Σορολόπ. Το καθημερινό άγχος της εργασιακής επισφάλειας, πιο βιωματικές/ποιητικές αφηγήσεις, ζητήματα έμφυλων καταπιέσεων ή αντικουλτούρας, μία κριτική παρακολούθηση της επικαιρότητας κ.ά., ήταν θεματικές που διεκδικούσαν όλο και περισσότερο χώρο, με αποτέλεσμα ο χαρακτήρας του περιοδικού ν’ αλλάξει συνειδητά κι οριστικά στο 5ο τεύχος (διατηρώντας, παρ’ όλα αυτά, την ίδια ονομασία). Από το 6ο τεύχος και μετά, το Σορολόπ μπήκε σε μία νέα φάση έκδοσης, με την αποκλειστική ευθύνη να έχει η συντακτική του ομάδα πλέον (αλλά με την πολιτική, οικονομική και πρακτική στήριξη της συνέλευσης).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *