ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ MUNDO NUEVO

Ενημερωθήκαμε από την κατάληψη Mundo Nuevo, πως στις 20 Μαΐου, και ενώ εντός της κατάληψης πραγματοποιούνταν diy drag show – hip hop live, ομάδα ατόμων επέλεξε να επιτεθεί στην κατάληψη πετώντας τρικάκια και γράφοντας συνθήματα με σπρέι  στις τζαμαρίες του ισογείου της, όπως «ξεπλένετε παραβιαστές», «η τρανσφοβία σας βρωμάει» και «η Mundo Nuevo δεν είναι safe space».

Ως κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, τα τελευταία χρόνια έχουμε διαφωνήσει, συγκρουστεί και ανταλλάξει αυστηρές κριτικές, πολλές φορές και για μια πληθώρα θεμάτων, με διάφορες ομάδες/συλλογικότητες κατά τη διάρκεια της κινηματικής μας συνύπαρξης. Αυτό, πέρα από λογικό, ως ένα σημείο το βρίσκουμε και θεμιτό εντός των διαδικασιών μας. Ο πλουραλισμός των απόψεων, οι κριτικές και οι διαφωνίες θέλουμε να εκφράζονται με τρόπο τέτοιο που να αποσκοπεί στην προώθηση των αγώνων, αναγνωρίζοντας πως εντός των κινημάτων θελουμε να υπάρχουμε ως δυναμικές σχέσεις, και όχι ως παγιωμένες ταυτότητες. Τα πεδία ούτως ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν εκλείπουν: τα δημόσια -ή και τα εσωτερικά- κείμενά μας, τα έντυπά μας, οι απολογιστικές συνελεύσεις, οι τοποθετήσεις σε εκδηλώσεις κτλ αποτελούν τους χώρους και τους χρόνους όπου μπορεί να υπάρξει συνδιαλλαγή, μα και ανάληψη ευθύνης των απόψεών μας, με σκοπό την κριτική μας συνύπαρξη και εξέλιξη. Από την άλλη, η συγκεκριμένη επίθεση, φανερώνει ακριβώς το αντίθετο: την πρόθεση των ατόμων αυτών να μην συνδιαλλαγούν με τον κόσμο που βρισκόταν στην κατάληψη εκείνη την ώρα, παρά μόνο να τη στιγματίσουν, χωρίς τα ίδια άτομα να αναλάβουν την ευθύνη της επιλογής τους, πόσο μάλλον να εξηγήσουν το σκεπτικό πίσω απ’ τη συνθηματολογία τους.

Είτε μιλάμε για το ζήτημα της έμφυλης βίας, είτε για την ταξική εκμετάλλευση, είτε για τον ρατσισμό και τη διαχείριση των μεταναστευτικών πληθυσμών, εντός των κινημάτων πάντα υπήρχαν αρκετές διαφορετικές τάσεις, λογικές και προσεγγίσεις. Σε αντίθεση με τις διάφορες κομματικές γραμμές, αναγνωρίζουμε αυτήν τη διαφορετικότητα ως πλούτο του κινήματος και όχι ως κάτι που πρέπει να εξαληφθεί προκειμένου να επικρατήσει η μια και μοναδική αλήθεια. Αυτό δεν σημαίνει πως όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με προβληματικές λογικές δεν πρέπει να τις αναδεικνύουμε, αλλα οι τρόποι για να γίνει αυτό, θεωρούμε ότι είναι αυτοί που προαναφέραμε.

Τέλος, δεν θεωρούμε άνευ σημασίας το γεγονός ότι η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια ενός δημόσια ανακοινωμένου drag show. Αυτά τα άτομα που κόπτονται για την έμφυλη βία, επέλεξαν να επιτεθούν σε μια κατάληψη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης, που ακόμα και ο πιο αφελής νους γνώριζε πως θα πλαισιωνόταν από queer υποκείμενα, από άτομα που έχουν βαρεθεί να δέχονται επιθέσεις στον δημόσιο χώρο. Αν κάτι λοιπόν έκανε τη Mundo Nuevo εκείνο το βράδυ un-safe space, ήταν η ίδια η επίθεση που την χαρακτήριζε ως τέτοια.

Για να μην μακρηγορήσουμε άλλο: η επίθεση στη Mundo Nuevo ειναι αντιπαραθετική με την πολιτική μας κουλτούρα, δεν χωράει κανενός είδους δικαιολογηση και εγγράφεται ξεκάθαρα σε αντιδραστικό πλαίσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *